Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Videoeditointi

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos tiistai 04. elokuuta 2020, 20.47

OpenShot ohjelman aloitusnäkymä.

Videotuotannon prosessiin kuuluvat seuraavat vaiheet

 1. suunnittelu ja käsikirjoitus
 2. materiaalin tuotanto (videokuvaus, äänittäminen, valokuvaus jne.)
 3. videon koostaminen eri materiaaleista videoeditointiohjelmassa
 4. videon renderöinti eli julkaisuvalmiin videotiedoston luominen
 5. videon julkaisu

Tässä materiaalissa käsitellään keskeisiä toimintoja videomateriaalin koostamisesta videoeditointiohjelmassa ja julkaisuvalmiin videon luomista. Jos haluat lisävinkkejä esim. kuvaamiseen, niin voit perehtyä esim. Digitaalisen tarinankerronnan kurssin materiaaleihin.

Tällä sivustolla on ohjeet OpenShot Video Editoriin sekä Windowsin Movie Maker -ohjelmalle (suom. Elokuvatyökalu).

Muita videoeditointiohjelmistoja ovat esim. Adobe Premiere ja Vegas Pro.

Videoeditoinnin aloittaminen OpenShot Video Editorilla

OpenShot Video Editor on ilmainen videoeditointiohjelmisto, jonka voi ladata ohjelman omilta verkkosivuilta: https://www.openshot.org/download/

Käynnistä OpenShot Video Editor

OpenShot ohjelman aloitusnäkymä. 

Ohjelman tärkeimmät valikot sijaitsevat vasemmassa reunassa. Projektiin tulevat ja siinä käytetyt materiaalit tulevat näkyviin vasemmalla olevalle kehykselle: Projektin tiedostot/ Project Files. Oikealla olevassa kehyksessä (Videon esikatselu/Video Preview) voit esikatsella omaa työtäsi.  Aikajana/Timeline on näkyvissä edellä mainittujen alapuolella.

Projektitiedoston tallentaminen

Videoeditointia tehdään aina muokkaamalla projektitiedostoa, johon video-, ääni- ym. materiaaleja tuodaan. Videoeditoinnissa ei siis suoraan muokata alkuperäistä videota, vaan luodaan projektitiedosto, johon materiaaleja tuodaan ja jonka perusteella sitten julkaistaan lopullinen video.

Eri videoeditointiohjelmilla on omat tiedostomuotonsa projektitiedostoille. OpenShotissa se on osp. Tällaisessa tiedostomuodossa etuna on se, että videota voi muokata useampaan otteeseen ja pääsääntöisesti tehdyt muutokset eivät ole pysyviä. Jos siis muutat videon värisävyjä, suljet ohjelman ja palaat myöhemmin muokkaamaan videota uudelleen, voit yleensä vielä perua muutokset, jotka eivät enää miellytäkään silmää. 

OpenShot Video Editorilla tiedosto tallennetaan komennolla Tiedosto > Tallenna projekti (File > Save Project).

Kuvasuhteen valinta

Videon suunnittelussa on olennaista miettiä, millä  kuvasuhteella videon haluaa tehdä. Kuvasuhde tarkoittaa kuvan leveyden suhdetta korkeuteen. Kuvasuhde on yleensä 4:3 tai 16:9 (laajakuva). Lopulliseen videoon tuleva materiaali kannattaa kuvata sillä kuvasuhteella, jonka haluaa myös lopulliseen videoon. Kaikilla laitteilla ei pysty kuvaamaan laajakuvaa, joten kamera jo itsessään voi määrittää materiaalin kuvasuhteen.

OpenShotissa kuvasuhteen voi valita ylävalikon Tiedosto > Valitse profiili/File > Choose Profile tai Projektitiedoston päällä olevaa OpenShot_kuvasuhteenvalinta kuvaketta painamalla

Jos projektitiedoston kuvasuhde poikkeaa videon kuvasuhteesta, videon esikatselussa on näkyvissä mustat palkit joko videokuvan ylä- ja alareunassa tai vasemmassa ja oikeassa reunassa. Mikäli et halua näitä mustia reunoja mukaan projektiin, niin varmista, että kuvasuhde on oikea.

Kun teet muutoksia voit peruuttaa niitä ylävalikon kuvakkeella:OpenShot-Kumoa&Tee uudelleen-kuvake

 

Näkymän valinta

Voit vaihtaa näkymän asettelua halutessasi ylävalikon Näytä/View > Näkymät/Views > Ammattimainen näkymä/Advanced View.

OpenShot Näkymän valinta


Materiaalin tuominen ohjelmaan

Videomateriaalia voi kuvata itse tai etsiä valmista materiaalia verkosta esim. seuraavista lähteistä:

Muista tarkistaa, että materiaalin tekijä on antanut siihen muokkausoikeudet!

OpenShot -ohjelmassa materiaalia voi tuoda ohjelmaan

 • Tiedosto > Tuo tiedostoja.. (File > Import Files..).
 • Tai painamalla ylävalikon alapuolella olevasta kuvakkeesta OpenShot Lisää

OpenShot tiedoston lisääminen

Videoleikkeitä tai videoklippejä voi tuoda ohjelmaan useita joko yksittäin tai kerralla. Useamman tiedoston voit valita kansiosta ohjelmaan yhtä aikaa pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja valitsemalla yksittäin haluamiasi tiedostoja. Voit myös valita kaikki kansion tiedostot kerralla, painamalla ylintä tiedostoa hiiren vasemmalla, jonka jälkeen menet viimeisen tiedoston päälle, painat Shift näppäimen pohjaan ja klikkaat hiiren vasemmalla. Näin myös kaikki näiden tiedostojen välissä olevat tiedostot tulevat valituksi.

Openshot_tiedostot lisätty

HUOM! Videoprojektiin voi tarvittaessa tuoda myös ääntä, valokuvia ja piirroskuvia.

Kun materiaali (kuva, video tai ääni) on tuotu ohjelmaan, ne ilmestyvät ohjelmaikkunan vasemman reunan Project Files -kehykseen.  Aikajanalle voit lisätä materiaalia menemällä haluamasi materiaalin päälle Project Files valikossa, painamalla hiiren vasemman painikkeen pohjaan ja raahaamalla tiedoston haluamallesi Raidalle/Track. Yllä olevassa kuvassa projektiin on tuotu viisi videotiedostoa, joista yksi on laitettu Raidalle 5/Track 5.

Aikajanalla videonäkymää voi zoomata niin, että se jakaantuu pidemmälle tai lyhyemmällä matkalle riippuen siitä, mikä on työskentelyn kannalta kulloinkin kätevintä.

Videota voi nyt katsella oikean reunan esikatseluikkunassa.

Esikatseluikkunan alla näkyvät painikkeet Play/Pause, kelaus eteen tai taakse sekä hyppää alkuun ja -loppuun.

Luo videoprojektia varten oma kansio, esim. U:-asemalle. Tallenna tähän kansioon kaikki videoon tulevat materiaalit. Etsi tai luo ainakin yksi videopätkä, jota voisit käyttää. 

Tuo valitsemasi videomateriaali OpenShot Video Editoriin. Tallenna projektitiedosto.

Tarkista, että projektin kuvasuhde on sama kuin käyttämäsi materiaalin. 

 

Värien ja valoisuuden muokkaus

Valoihin ja väreihin kannattaa kiinnittää huomiota jo kuvaustilanteessa. Edistyneissä videoeditointiohjelmistoissa on enemmän säätömahdollisuuksia, joilla voit parantaa kuvan värisävyjä ja valotusta. OpenShot -ohjelmassakin on joitain vaihtoehtoja Effects/Tehosteet-välilehdellä:

 • Kirkkaus ja Kontrasti (Brightness & Contrast) -kohdassa voit muokata videoklipin valoisuutta ja kontrastia.
 • Color Saturation -kohdassa löydät tehosteiden joukosta myös vaihtoehdon, jonka avulla voit muokata kuvan harmaasävyiseksi tai värisävyiltään räikeämmäksi.
 • Negative –tehosteella värit vaihtuvat vastaamaan omaa vastaväriään.

 OpenShot väriasetukset

 Tehosteet saat edittiisi raahaamalla ne haluamasi klipin päälle. Klippiin ilmestyy näkyviin pieni, värikäs neliö, jossa on kirjain. Väri ja kirjain riippuvat valitsemastasi tehosteesta. Painamalla neliötä ohjelman vasemmalle reunalle, Aikajanan/Timelinen viereen avautuu valikko josta voit säätää vallitsemaasi tehostetta.

Kokeile videoosi haluamaasi tehostetta.


Leikkaus

Leikkaus-sanaa käytetään aina, kun videota muokataan niin, että siirrytään otoksesta toiseen tai esimerkiksi otoksesta lopputeksteihin. Menemällä otoksen reunaan ja hiirellä raahaamalla voit vaikuttaa sen pituuteen, ja lyhentää sitä. OpenShotissa on myös Aikajanan/Timeline yläpuolella oleva Leikkaustyökalu/Razor Tool.

OpenShot Leikkaus Leikkaustyökalu/Razor Tool työkalulla voit halutessasi leikata aikajanalla/timeline olevaa videomateriaalia kahtia.

OpenShot Magneetti Aktivoimalla samalla rivillä olevan magneetti-kuvakkeella (Tarttuminen) varustetun työkalun saat videoklipit ”tarttumaan tosiinsa” helpommin. Näin videopätkien väliin ei jää tyhjää tilaa. Lopullisessa videossa tyhjä tila näkyisi hetkellisenä mustana ruutuna klippien välissä.

Lisää haluamasi leikkeitä aikajanalle/timeline ja kokeile rakentaa haluamasi kaltainen runko.

Häivytykset

Videon leikkauskohtiin voi jälkikäteen lisätä erilaisia siirtymiä ja häivytyksiä. Niiden avulla videon eri osia voidaan sitoa yhteen ja luoda jatkuvuutta. Toisaalta niillä voidaan myös korostaa tiettyjä leikkauksia ja samalla jotain videon sisällön kannalta olennaista. Häivytys videon alussa ja lopussa tekevät kokonaisuudesta levollisemman ja antavat katsojalle aikaa orientoitua sekä videon alkamiseen että sen loppumiseen.

Tyypillisiä häivytyksiä ovat:

fade-in
häivytys yksivärisestä kuvaan

 

fade-out
häivytys kuvasta yksiväriseen

 

crossfade
kahden kuvan häivytys limittäin

 

 

OpenShot-ohjelmassa häivytyksiä saa luotua Transitions/Siirtymät –välilehdeltä, tai menemällä haluamasi klipin päälle, klikkaamalla hiiren oikeaa -> Häivytä/Fade tai Animaatio/Animation ja valitsemalla mieleisesi valinnan klippiin. Crossfade/Ristihäivytyksen voit tehdä OpenShotissa raahaamalla viereistä videota/kuvaa hieman edellisen päälle aikajanalla/timeline:

 OpenShot Siirtymät

Häivytyksiä voi käyttää myös siirtyminä kahden eri videoleikkeen välillä.

Kokeile eri siirtymiä ja lisää niitä videoosi tarpeen mukaan.


Kuvatiedostojen tuominen ja muokkaaminen

OpenShot -ohjelmassa voi tuoda kuvatiedostoja samoin kuin videoita. Ylävalikon Tiedosto > Lisää tiedostoja/ File > Insert Files

Kuvamateriaalia voi hankkia

 • luomalla sitä itse valokuvaten tai muilla tekniikoilla
 • käyttämällä valmista kuvamateriaalia verkosta

Käytä vain kuvamateriaalia, jonka hyödyntämiseen tekijä on antanut luvan. Helpoiten tämä onnistuu käyttämällä omaa kuvamateriaalia tai sellaisia kuvia, joiden tekijä on julkaissut kuvat Creative Commons -lisenssillä. Huomaa, että myös CC-lisenssit edellyttävät silti, että tekijän nimi mainitaan. Digitaalisessa tarinassa tekijätiedot voi sisällyttää lopputeksteihin.

Kuvamateriaalia voi etsiä verkosta esim. seuraavista lähteistä:

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa työstettävän videon kuvasuhde. Kuvan leveyden ja korkeuden suhteen olisi hyvä olla sama kuin videon leveyden ja korkeuden suhde. Jos videon ja siihen lisättävän kuvan kuvasuhteet poikkeavat toisistaan, niin editointiohjelmasta riippuen

 • kuvan sivuille tai ylä- ja alapuolelle jää näkyviin mustaa tai värillistä taustaa tai
 • kuvasta leikkautuu osia pois.

On tietysti makuasia, onko tämä ongelma. Jos tällaisen haluaa kuitenkin välttää, niin voi valita kuvia, joissa on jo valmiiksi oikea kuvasuhde, tai rajata kuvaa kuvankäsittelyohjelmalla.

Äänitiedostojen tuominen ja muokkaaminen

OpenShot Video Editorissa on mahdollista olla päällekkäin monta eri ääniraitaa eli ääntä voidaan tuoda monesta eri tiedostosta. Tiedostoja joista ääntä voi pääsääntöisesti tuoda ovat:

 1. videoleikkeen mukana tuleva ääniraita
 2. musiikkiraita
 3. spiikkiraita

Videoleikkeen mukana projektitiedostoon tulee myös ääniraita. Äänen tasoa ja ääniraitaa pääset muokkaamaan painamalla haluamasi klipin päällä hiiren oikeaa ja valitsemalla Asetukset/Properties.

 • ääneen tason voi häivyttää hiljaisuudesta valitulle äänenvoimakkuudella ja päinvastoin ja
 • äänen voi erottaa omalle Raidalleen/Track

Tiedostoon voi tarvittaessa myös tuoda äänitiedostoja. Äänitiedostoja voi tuoda ylävalikon kohdan Tiedosto>Tuo tiedostoja../File>Import files.. toiminnon kautta

Näitä lisättyjä äänitiedostoja muokata omilla välilehdillään, joissa aiemmin mainittujen muokkausten lisäksi on mahdollista myös leikata ääniraitaa samaan tapaan kuin videoleikkeitä.

Ilmaista musiikkia videossa käytettäväksi voi etsiä esim. seuraavilta sivustoilta:

Tekstin lisääminen videoon

 OpenShot tekstin lisääminen

Videoon voidaan myös lisätä tekstiä. OpenShotissa tekstiä voit lisätä ylävalikosta Otsikko/Title> Otsikko/Title. Avautuvassa valikossa on eri tilanteisiin sopivia vaihtoehtoja. Joukossa on otsikoita ja lopputeksteihin sopivia valintoja. Oikealla avautuvassa valikossa on kohta, johon voit kirjottaa haluamasi tekstin, sekä vaikuttaa fonttiin, tekstinväriin sekä taustaväriin. Alla on avattuna video-editointiin liittyvien tekstien termistöä:

 • alkutekstit: Title
 • lopputekstit: Credits
 • kuvan päälle tuleva teksti: Caption

Kun olet tehnyt tekstin, paina Tallenna/Save. Teksti tulee näkyviin Projekti tiedostot/ Project Files kehykseen omana tiedostonaan. Voit raahata tekstin dokumenttiin jonkun klipin päälle, tai laittaa sen omalle Raidalleen/Track.

Lisää videoosi ainakin alku- ja lopputekstit. Muista sisällyttää lopputeksteihin kaiken käyttämäsi aineiston tekijätiedot.

Videon julkaisu

Kun video on valmis, niin se pitää julkaisua varten renderöidä eli muuntaa ja tallentaa julkaisukelpoiseen muotoon. Samalla video yleensä pakataan eli sen tiedostokoko voi pienentyä huomattavasti. Videon tallentamisessa on olennaista miettiä, onko se tarkoitettu:

 • jaettavaksi verkkopalvelun kautta ja katseltavaksi mobiililaitteilla ja tietokoneen näytöllä vai 
 • televisionäytölle tai valkokankaalle, jolloin video on todennäköisesti tallennettu esim. DVD-levylle.

Jos videota on tarkoitus katsella pienikokoisena verkkoselaimessa, niin sille riittää heikompikin laatu. Heikompilaatuinen video on myös tiedostokooltaan pienempi ja latautuu nopeammin. Jos videota taas jaellaan esimerkiksi DVD-levyllä ja sen on tarkoitus näyttää hyvältä myös isolla näytöllä, niin sen pitää olla paljon laadukkaampi. Tämä pitää tietysti ottaa huomioon jo videon kuvaamisessa. 

Yleisiä tiedostomuotoja videon julkaisuun ovat esimerkiksi mp4mpeg, mov tai avi.

Tallentaminen onnistuu OpenShot Video Editorissa joko Tiedosto (File) –valikon kautta tai painamalla kuvaketta : OpenShot lopullinen tallennus. Tämän jälkeen avautuu alla näkyvä valikko, jossa tehdään tarvittavat valinnat.

 OpenShot lopullinen tallennusikkuna

Videon verkkojulkaisuun on tarjolla useita eri palveluja, kuten

 


Videoeditoinnin aloittaminen Movie Makerissa

Käynnistä Movie Maker.

Ohjelman yläreunasta löytyy muokkaukseen liittyviä työkaluja usealta eri välilehdeltä. Vasemmassa reunassa on esikatselunäkymä, jossa videota voi katsella. Se on avuksi video editoinnissa. Tässä osassa myös tehdään esim. tekstin asettelu.

Projektitiedoston tallentaminen

Videoeditointia tehdään aina muokkaamalla projektitiedostoa, johon video-, ääni- ym. materiaaleja tuodaan. Videoeditoinnissa ei siis suoraan muokata alkuperäistä videota, vaan luodaan projektitiedosto, johon materiaaleja tuodaan ja jonka perusteella sitten julkaistaan lopullinen video.

Eri videoeditointiohjelmilla on omat tiedostomuotonsa projektitiedostoille. Movie Makerissa se on wlmpTällaisessa tiedostomuodossa etuna on se, että videota voi muokata useampaan otteeseen ja pääsääntöisesti tehdyt muutokset eivät ole pysyviä. Jos siis muutat videon värisävyjä, suljet ohjelman ja palaat myöhemmin muokkaamaan videota uudelleen, voit yleensä vielä perua muutokset, jotka eivät enää miellytäkään silmää. 

Windows Movie Makerissa tiedosto tallennetaan komennolla Tiedosto > Tallenna projekti (File > Save Project).

Kuvasuhteen valinta

Videon suunnittelussa on olennaista miettiä, millä  kuvasuhteella videon haluaa tehdä. Kuvasuhde tarkoittaa kuvan leveyden suhdetta korkeuteen. Kuvasuhde on yleensä 4:3 tai 16:9 (laajakuva). Lopulliseen videoon tuleva materiaali kannattaa kuvata sillä kuvasuhteella, jonka haluaa myös lopulliseen videoon. Kaikilla laitteilla ei pysty kuvaamaan laajakuvaa, joten kamera jo itsessään voi määrittää materiaalin kuvasuhteen.

Windows Movie Makerissa kuvasuhteen voi valita Project (Projekti) -välilehdellä.

Jos projektitiedoston kuvasuhde poikkeaa videon kuvasuhteesta, videon esikatselussa on näkyvissä mustat palkit joko videokuvan ylä- ja alareunassa tai vasemmassa ja oikeassa reunassa. Mikäli et halua näitä mustia reunoja mukaan projektiin, niin varmista, että kuvasuhde on oikea.

Videomateriaalin tuominen ohjelmaan

Videomateriaalia voi kuvata itse tai etsiä valmista materiaalia verkosta esim. seuraavista lähteistä:

Muista tarkistaa, että materiaalin tekijä on antanut siihen muokkausoikeudet!

Movie Maker -ohjelmassa videomateriaalia voi

 • tuoda  Aloitus (Home) -välilehden toiminnolla Lisää videoita ja valokuvia (Add videos and photos) tai
 • tallentaa web-kameran avulla Aloitus (Home) -välilehden toiminnolla Verkkokameran video (Webcam video).

Kun video on tuotu ohjelmaan, se ilmestyy ohjelmaikkunan oikean reunan aikajanalle. Aikajanalla videonäkymää voi zoomata niin, että se jakaantuu pidemmälle tai lyhyemmällä matkalle riippuen siitä, mikä on työskentelyn kannalta kulloinkin kätevintä.

HUOM! Videoprojektiin voi tarvittaessa tuoda myös valokuvia ja piirroskuvia.

Videota voi nyt katsella vasemman reunan esikatseluikkunassa, jonka alta löytyy myös pienimuotoinen aikajana ja painikkeet Play/Pause, Next frame ja Previous frame. Yksi frame tai "freimi" on yksi kuva. Tyypillisessä videossa kuvataajuus (frame rate) on esim. 24 tai 30 fps (frames per second).

Tällaisia videoleikkeitä tai videoklippejä voi tuoda ohjelmaan useitakin. Kun videoleike on valittuna, niin työkaluvalikossa on näkyvissä yksi välilehti lisää: Videotyökalut (Video Tools)

Luo videoprojektia varten oma kansio, esim. U:-asemalle. Tallenna tähän kansioon kaikki videoon tulevat materiaalit. Etsi tai luo ainakin yksi videopätkä, jota voisit käyttää. 

Tuo valitsemasi videomateriaali Movie Makeriin. Tallenna projektitiedosto.

Tarkista, että projektin kuvasuhde on sama kuin käyttämäsi materiaalin. 

Värien ja valoisuuden muokkaus

Valoihin ja väreihin kannattaa kiinnittää huomiota jo kuvaustilanteessa, mutta paljon on tehtävissä myös kuvauksen jälkeen. Edistyneissä videoeditointiohjelmistoissa on enemmän säätömahdollisuuksia, mutta Movie Maker -ohjelmassakin on joitain vaihtoehtoja Visuaaliset tehosteet (Visual effects) -välilehdellä:

 • Kirkkaus (Brightness) -kohdassa voit muokata videoklipin valoisuutta.
 • Tehosteet (Effects) -kohdassa löydät tehosteiden joukosta myös vaihtoehdon, jonka avulla voit muokata kuvan harmaasävyiseksi

Kokeile videoosi kirkkauden säätöä ja visuaalisia tehosteita.

Leikkaus

Leikkaus-sanaa käytetään aina, kun videota muokataan niin, että siirrytään otoksesta toiseen tai esimerkiksi otoksesta lopputeksteihin. Movie Makerissä on Videotyökalut (Video tools) -välilehdellä kaksi eri leikkaustyökalua: 

 • Jaa (Split) ja
 • Leikkaustyökalu (Trim tool).

Jaa (Split) -työkalun avulla videomateriaalin voi pilkkoa pienempiin paloihin, jolloin välistä voi leikata pois ylimääräistä tai lisätä sinne muuta materiaalia. Oikea kohta etsitään käyttäen esikatseluikkunaa. Sen jälkeen käytetään Jaa (Split) -työkalua.

Leikkaustyökalu (Trim tool) sallii ylimääräisen materiaalin poistamisen videon alusta ja lopusta - tai ennen tai jälkeen valitun leikkauskohdan. Tätä työkalua voi käyttää esimerkiksi seuraavasti: 

 • Siirrytään esikatselun avulla kohtaan, josta editoinnissa jäljelle jäävä eli lopullinen videoleike saisi alkaa, ja valitaan työkaluista aloituskohta (Set start point). Tällöin videoleikkeestä poistuu sen alkuosa tähän kohtaan asti.
 • Samaan tapaan voi leikata palan pois videoleikkeen lopusta työkalulla Set end point.

Kun videoprojektissa on useita videoleikkeitä, voit leikellä niitä kutakin erikseen. Lisäksi voit vaihtaa niiden järjestystä hiirellä raahaamalla.

Siisti projektiin tuomasi videoleike niin, että poistat ylimääräisiä osia tarpeen mukaan tai pilkot videon useampaan palaseen, jos haluat esim. vaihtaa niiden järjestystä.

Häivytykset

Videon leikkauskohtiin voi jälkikäteen lisätä erilaisia siirtymiä ja häivytyksiä. Niiden avulla videon eri osia voidaan sitoa yhteen ja luoda jatkuvuutta. Toisaalta niillä voidaan myös korostaa tiettyjä leikkauksia ja samalla jotain videon sisällön kannalta olennaista. Häivytys videon alussa ja lopussa tekevät kokonaisuudesta levollisemman ja antavat katsojalle aikaa orientoitua sekä videon alkamiseen että sen loppumiseen.

Tyypillisiä häivytyksiä ovat:

fade-in
häivytys yksivärisestä kuvaan
fade-out
häivytys kuvasta yksiväriseen
crossfade
kahden kuvan häivytys limittäin

Movie Makerissa häivityksiä saa luotua Visuaaliset tehosteet (Visual effects) -välilehden kohdassa efektivalikon Motions and fades -väliotsikon alta löytyvillä toiminnoilla: 

 • Fade in to black - häivyttää leikkeen lopun mustaan
 • Fade out to black - häivyttää leikkeen esiin mustasta
 • Fade in to white häivyttää leikkeen esiin valkoisesta
 • Fade out to white - häivyttää leikkeen lopun valkoiseen

Samaan videoleikkeeseen saa useita eri häivytyksiä (esim. sekä alkuun että loppuun) valitsemalla efektivalikosta kohta Multiple effects.

Häivytyksiä voi käyttää myös siirtyminä kahden eri videoleikkeen välillä.  Tämä onnistuu joidenkin siirtymien osalta helpoiten Animaatiot (Animations) -välilehden kohdasta Siirtymistehosteet (Transitions). Sieltä löytyvät:.

 • häivytys mustaan ja sieltä seuraavaan kuvaan: Blur - through black
 • cross-fade eli ristiinhäivytys kohdasta Blur

Erilaisia muita siirtymiä löytyy niin ikään Siirtymistehosteet (Transitions) -kohdasta.

Kokeile eri siirtymiä ja lisää niitä videoosi tarpeen mukaan.

Kuvatiedostojen tuominen ja muokkaaminen

Movie Maker -ohjelmassa voi tuoda kuvatiedostoja samoin kuin videota Aloitus (Home) -välilehden komennolla Lisää videoita ja valokuvia (Add videos and photos).

Kuvamateriaalia voi hankkia

 • luomalla sitä itse valokuvaten tai muilla tekniikoilla
 • käyttämällä valmista kuvamateriaalia verkosta

Käytä vain kuvamateriaalia, jonka hyödyntämiseen tekijä on antanut luvan. Helpoiten tämä onnistuu käyttämällä omaa kuvamateriaalia tai sellaisia kuvia, joiden tekijä on julkaissut kuvat Creative Commons -lisenssillä. Huomaa, että myös CC-lisenssit edellyttävät silti, että tekijän nimi mainitaan. Digitaalisessa tarinassa tekijätiedot voi sisällyttää lopputeksteihin.

Kuvamateriaalia voi etsiä verkosta esim. seuraavista lähteistä:

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa työstettävän videon kuvasuhde. Kuvan leveyden ja korkeuden suhteen olisi hyvä olla sama kuin videon leveyden ja korkeuden suhde. Jos videon ja siihen lisättävän kuvan kuvasuhteet poikkeavat toisistaan, niin editointiohjelmasta riippuen

 • kuvan sivuille tai ylä- ja alapuolelle jää näkyviin mustaa tai värillistä taustaa tai
 • kuvasta leikkautuu osia pois.

On tietysti makuasia, onko tämä ongelma. Jos tällaisen haluaa kuitenkin välttää, niin voi valita kuvia, joissa on jo valmiiksi oikea kuvasuhde, tai rajata kuvaa kuvankäsittelyohjelmalla.

Äänitiedostojen tuominen ja muokkaaminen

Windows Movie Makerissa on mahdollista olla päällekkäin kolme eri ääniraitaa eli ääntä voidaan tuoda peräti kolmesta eri tiedostosta, jotka ovat:

 1. videoleikkeen mukana tuleva ääniraita
 2. musiikkiraita
 3. spiikkiraita

Videoleikkeen mukana projektitiedostoon tulee myös ääniraita. Videotyökalut (Video tools) -välilehdellä

 • äänen tasoa voi muokata,
 • ääneen tason voi häivyttää hiljaisuudesta valitulle äänenvoimakkuudella ja päinvastoin ja
 • äänen voi jopa vaientaa kokonaan. 

Tiedostoon voi tarvittaessa myös tuoda äänitiedostoja tai tallentaa ääntä. Äänitiedostoja voi tuoda valikon kohdan Aloitus | Lisää (Home | Add) kautta toiminnoilla

 • Lisää musiikkia (Add music) ja 
 • Tallenna selostus (Record narration), jossa on mahdollista äänittämisen sijaan tuoda valmis äänitiedosto.

Näitä lisättyjä äänitiedostoja muokata omilla välilehdillään, joissa aiemmin mainittujen muokkausten lisäksi on mahdollista myös leikata ääniraitaa samaan tapaan kuin videoleikkeitä.

Ilmaista musiikkia videossa käytettäväksi voi etsiä esim. seuraavilta sivustoilta:

Tekstin lisääminen videoon

Videoon voidaan myös lisätä tekstiä. Movie Makerissa on valmiina työkaluja tekstin lisäämiselle kohdassa Aloitus | Lisää (Home | Add):

 • alkutekstit: Title
 • lopputekstit: Credits
 • kuvan päälle tuleva teksti: Caption

Teksti tulee näkyviin aikajanalle omana raitanaan videoraidan alleKun tekstin valitsee, yläpalkkiin tulee uusi välilehti Tekstityökalutjossa on mahdollista

 • muokata tekstin fonttityylejä,
 • muokata aikaa, jonka teksti on näkyvillä ja 
 • lisätä tekstiin animaatio.

Alku- ja lopputekstien taustalle tulee oletuksena yksivärinen tausta, jonka taustaväriä on mahdollista vaihtaa. Tekstit voi myös siirtää videokuvan päälle. Tämä tapahtuu muokkaamalla hiirellä raahaamalla ohjelman aikajanalla.

Lisää videoosi ainakin alku- ja lopputekstit. Muista sisällyttää lopputeksteihin kaiken käyttämäsi aineiston tekijätiedot.

Videon julkaisu

Kun video on valmis, niin se pitää julkaisua varten renderöidä eli muuntaa ja tallentaa julkaisukelpoiseen muotoon. Samalla video yleensä pakataan eli sen tiedostokoko voi pienentyä paljonkin. Videon tallentamisessa on olennaista miettiä, onko se tarkoitettu:

 • jaeltavaksi verkkopalvelun kautta ja katseltavaksi mobiililaitteilla ja tietokoneen näytöllä vai 
 • televisionäytölle tai valkokankaalle, jolloin video on todennäköisesti tallennettu esim. DVD-levylle.

Jos videota on tarkoitus katsella pienikokoisena verkkoselaimessa, niin sille riittää heikompikin laatu. Heikompilaatuinen video on myös tiedostokooltaan pienempi ja latautuu nopeammin. Jos videota taas jaellaan esimerkiksi DVD-levyllä ja sen on tarkoitus näyttää hyvältä myös isolla näytöllä, niin sen pitää olla paljon laadukkaampi. Tämä pitää tietysti ottaa huomioon jo videon kuvaamisessa. 

Yleisiä tiedostomuotoja videon julkaisuun ovat esimerkiksi mp4mpeg, mov tai avi. Movie Makerissa näistä on tarjolla mp4.

Tallentaminen onnistuu Windows Movie Makerissa joko Tiedosto (File) -valikon tai Aloitus (Home) -välilehden kohdasta Tallenna elokuva (Save movie)jossa on useita valmiita vaihtoehtoja videon julkaisuasetuksille ja pakkauskoolle.

Videon verkkojulkaisuun on tarjolla useita eri palveluja, kuten

Materiaali: Tanja Välisalo & Saara Juutinen