Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Jyväskylän yliopiston Koppa

HUOM! Kopan käyttö päättyy 31.7.2024! Lue lisää.


Navigation

Yliopiston verkkopalvelut

tekijä: Tanja Tuulikki Välisalo Viimeisin muutos perjantai 02. elokuuta 2019, 12.31
Sähköposti, Sisu, Koppa, Moodle, kirjaston tietokannat

Opiskelijalle tärkeisiin verkkopalveluihin pääsee käsiksi yliopiston verkkosivujen yläreunassa olevan työkalupalkin avulla, jonka voi avata tai piilottaa tarpeen mukaan. 

 

Yliopiston verkkopalvelujen osoitteet ovat muotoa palvelunnimi.jyu.fi, joten niiden osoitteet on myös helppo muistaa ulkoa:

  • isamail.jyu.fi - sähköposti
  • sisu.jyu.fi - kursseille ilmoittautuminen, opintojen suunnittelu
  • koppa.jyu.fi - kurssimateriaalisivusto, myös tehtävien palautus mahdollista
  • moodle.jyu.fi - verkko-oppimisympäristö, jossa Koppaa laajemmat toiminnallisuudet

Sähköposti

Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden sähköpostijärjestelmä on Isa-posti (isamail.jyu.fi). Sähköpostipalvelu on ostettu Googlelta, joten jos olet käyttänyt Gmail-sähköpostipalvelua, niin myös Isa-postin käyttäminen on helppoa. Ohjeita sähköpostin käyttöön löytyy osoitteesta: http://googletuki.jyu.fi/ohjeet/sahkoposti. Seuraavaksi käydään läpi kuitenkin muutama ominaisuus:

Asetusten muuttaminen

Automaattisen allekirjoituksen määrittäminen nopeuttaa sähköpostiviestien kirjoittamista.

Asetuksista voit muun muassa

  • määrittää, kuinka monta viestiä näkyy yhdellä sivulla
  • asettaa viesteille allekirjoituksen, joka tulee automaattisesti jokaisen sähköpostin loppuun
  • liittää sähköpostitiliin toisen sähköpostitilin, jolloin voit lukea kahden eri tilin sähköposteja samassa palvelussa
  • vaihtaa sähköpostisovelluksen ulkoasua valitsemalla haluamasi teeman tarjolla olevista

TEHTÄVÄ. Selvitä, missä kohtaa asetuksissa voit muokata yllä lueteltuja ominaisuuksia. Ota halutessasi käyttöön automaattinen allekirjoitus.

Viestien järjestäminen tunnisteiden avulla

Isa-postissa sähköposteja ei järjestellä kansioihin, kuten ehkä aiemmin olet tottunut tekemään, vaan niitä järjestellään tunnisteiden avulla. Ohjeita tunnisteiden käyttöön löytyy Isa-postin ohjeista: http://googletuki.jyu.fi/ohjeet/sahkoposti/sahkopostin-tunnisteet

TEHTÄVÄ. Tutustu tunnisteiden käyttöön ja luo sähköpostitilillesi ainakin yksi tunniste.

Sähköposti mobiililaitteeseen

Sähköpostin voi myös synkroinoida mobiililaitteiden sähköpostiohjelmien kanssa. Ohjeita tähän löytyy osoitteesta: http://googletuki.jyu.fi/mobiili/

Sähköpostiviestien sisältö

Kun sähköpostia käytetään opintoihin liittyvään asioimiseen, on hyvä muistaa perusasiat myös sisällöstä:

  • tervehdys alussa
  • kokonaiset lauseet ja virkkeet
  • selkeä kuvaus siitä, mitä asia koskee (esim. opintojakson nimi/koodi)
  • allekirjoituksena koko nimi

Sisu

Opintotietojärjestelmä Sisu on tärkeä sovellus opiskelijan arjessa. Ohjeet Sisun käyttöön löytyvät digipalvelujen sivuilta. Pääset ohjeisiin aina myös Sisun yläpalkissa olevan  -kuvakkeen avulla. Seuraavassa on kuitenkin joitakin pääkohtia sen käytöstä.

Sisussa navigoidaan yläreunan valikon avulla:

  • Opintojen rakenne -kohdassa voit luoda opintosuunnitelman, joka on näkyvissä myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjauksesta vastaaville henkilöille
  • Ajoitus-kohdassa voit suunnitella, milloin suoritat eri opintojaksot
  • Opintokalenteri-kohdassa voit ilmoittautua kursseille, jotka kuuluvat opintosuunnitelmaasi, ja tarkastella kursseja kalenterissa
  • Haku-kohdassa voit hakea kursseja, jotka eivät ole opintosuunnitelmassasi
  • Omat tiedot -kohtaan pääsee käsiksi oikean ylänurkan oman nimen kohdalla olevaa pudotusvalikkoa klikkaamalla. Sieltä löytyvät mm. tiedot opinto-oikeuksista ja suoritetuista kursseista. 

Koppa

Koppa (https://koppa.jyu.fi/) on kurssi- ja oppimateriaalien jakamiseen tarkoitettu palvelu, jossa on mahdollista myös palauttaa tehtäviä. 

Koppa jakautuu kahteen osaan

  • avoimiin materiaaleihin ja
  • kurssikansioihin.

Avoimet materiaalit ovat julkisia eli näkyvissä kaikille. Esimerkiksi tämän kurssin materiaalit ovat Kopan avoimissa materiaaleissa.

Kurssikansiot ovat suojattuja eli niiden sisältöihin pääsevät käsiksi vain kurssin opiskelijat kirjautumalla Koppaan omilla tunnuksillaan ja valitsemalla oikean kurssin kohdasta Oma sivu.

Moodle

Moodle (https://moodle.jyu.fi/) on Jyväskylän yliopistossa käytössä oleva verkko-oppimisympäristö. 

Moodle-ohjeet IT-palveluiden verkkosivuilla. 

MyJYU-sovellus

MyJYU on mobiilisovellus, josta löytyvät mm.

  • opintokalenteri, johon saat suoraan Sisusta kurssit, joille olet ilmoittautunut
  • kampuskartta, josta voi etsiä opetustiloja ja vapaita tietokoneita (katso tarkemmin kohdasta Navi.jyu.fi)
  • kampusravintoloiden ruokalistat
Sovelluksen voi ladata seuraavien linkkien kautta:

Navi.jyu.fi

Navi.jyu.fi-palvelu sisältyy MyJYU-sovellukseen. Sitä voi käyttää kuitenkin myös suoraan verkkoselaimessa: osoitteessa: https://navi.jyu.fi/. Palvelusta löytyy eri rakennusten sijainti kampuksella sekä useimpien yksittäisten salien sijainti rakennusten sisällä. Erityisesti opintojen alkuvaiheessa salien sijainti kannattaa tarkastaa jo etukäteen kartasta. 

Useimmiten salien nimi koostuu rakennuksen kirjaimesta ja luvusta, jonka ensimmäinen numero kertoo, missä kerroksessa sali sijaitsee. Esimerkiksi mikroluokka L128 sijaitsee L-rakennuksen (Liikunta) ensimmäisessä kerroksessa.

Tietokoneluokkien osalta palvelu kertoo myös, miten monta vapaata konetta luokassa kullakin hetkellä on. Kaikkien luokkien vapaat tietokoneet voi tarkistaa kerralla yläreunan tietokonekuvakkeesta.

     

Yliopiston kirjaston tietokannat

Yliopiston kirjasto tarjoaa koulutusta erilaisten tietokantojen käytössä. Vaikka olisit aiemmin etsinyt ja löytänyt yleisen kirjaston tietokannasta suosikkikirjailijasi uusimman teoksen, ei tämä vielä anna valmiuksia yliopiston kirjaston tietokantojen täysimääräiseen hyödyntämiseen. Siksi kannattaa perehtyä tieteelliseen tiedonhakuun ja osallistua yliopiston kirjaston järjestämään tiedonhankinnan koulutukseen.

Yliopiston kirjaston verkkosivuilta löytyy tietoa kirjaston tarjoamasta koulutuksesta. 

Tietokannat

JYKDOK on Jyväskylän yliopiston kirjaston kokoelmatietokanta, josta löytyvät yliopiston kirjaston kokoelmissa olevat painetut tai elektroniset julkaisut. 

TEHTÄVÄ. Selvitä, onko kirjaston jossain toimipisteessä paikalla tutkimuksen tekemisen perusopas Tutki ja kirjoita. Missä se on? Perehdy tarvittaessa JYKDOKin omiin ohjeisiin tai Kirjastotuutorin ohjeisiin koskien JYKDOKin kirjan hakua ja hakutuloksia.

JYKDOKin kansainvälisten e-aineistojen haku on opinnoissa äärettömän tärkeä väline, sillä suuri osa uusimmasta tutkimuksesta julkaistaan artikkeleina kansainvälisissä aikakausjulkaisuissa, joihin tällä haulla pääsee käsiksi. Monet näistä aikakausjulkaisuista ovat maksullisissa tietokannoissa, joihin pääsee käsiksi vain yliopiston käyttäjätunnuksilla.

Kirjautumalla sisään JYKDOKiin omilla tunnuksillaan voi myös

  • tallentaa suosikkeja (hyödyllinen erityisesti esim. e-kirjojen kanssa)
  • tallentaa kokonaisia hakuja 
  • uusia lainoja
  • tehdä varauspyyntöjä

Tiedonhaku ja -hankinta

Jyväskylän yliopiston kirjaston verkkosivuilla on runsaasti materiaalia tiedonhankinnan itseopiskelun tueksi, muun muassa Kirjastotuutori tiedonhankinnan perusteiden opetteluun

TEHTÄVÄ. Tutustu oman alasi tiedonhankintalinkkeihin yliopiston kirjaston sivuilla.

    Materiaalin ovat laatineet Miia Lehtola ja Tanja Välisalo.